Page 12 - Fira del Tap 2017
P. 12

DEMOSTRACIÓ DE L’ANTIC OFICI DE TAPER
 PELA DEL SURO + TAST D’ESMORZAR DE PELADORS
                                                                                                                                                                                      Divendres 16 de juny > Sala Centre Recreatiu
 Dissabte 17 / diumenge 18 > Plaça de la Coma i plaça del Dr. Botet
                                                               Dissabte 17 de juny / diumenge 18 de juny > Pati de Can Trinxeria
                                                                                                                          Divendres 16 de juny / dissabte 17 de juny > El Jardí
   Dissabte 17 > Sala de la Coma
 Dissabte 17 / diumenge 18 > Can Vilallonga
 >>De Sant Joan a Sant Jaume,
                                                                                                                                                                                                                  >> El sommelier Josep Roca,
                                                               >>Els vells tapers de Cassà, quan anaven en colla als hostals de
   >>La fira servirà de marc per posar a debat alguns aspectes de
                                                                                                                                                                                                                  del reconegut i premiat
 les suredes de les Gavarres, de
   present i de futur vinculats al sector surer i s’hi tractaran tres aspectes
                                                               muntanya a fer un tiberi o una xefla, deien que anaven a fer un
                                                               xic-xec. Per això volem recrear un espai per poder tastar els plats
                  concrets: la sureda, la indústria i la vinculació dels
 l’Ardenya, del Montseny o de
                                                                                                                                                                                                                  restaurant El Celler de
 l’Albera s’omplien de peladors
                  taps amb el món del vi. D’entrada, ja es plantegen
                                                                                                                                                                                                                  Can Roca, és un referent
                                                               que es cuinaven en aquells fogons populars on els tapers anaven a
                                                                                                                                                                                                                  mundial en el món dels vins
                  alguns interrogants: per què de les suredes de les
                                                               fer els xics-xecs. Tastarem: bacallà amb cigrons i ou dur, pollastre
 de suro que feien temporada.
 Encara en queden, però
                                                                                                                                                                                                                  i, a la vegada, n’és un gran
                                                               amb tripes de bacallà, peus de porc amb cargols, conill amb pebrot
                                   Gavarres no es pot treure
                                                                                                                                                                                                                  divulgador. En aquesta ocasió
                                        més suro de qualitat
                                                               i tomata, i pota i tripa de vedella. De postres, tastarem la coca del
 molts menys que fa 30 o 40
                                         del que ara en surt?
                                                               taper, creada pel pastisser local Jordi Reverter expressament per
 anys. Compartirem aquesta
                                                                                                                                                                                                                  la seva conferència, que serà
 experiència per saber quines
                                                               a aquesta Fira i l’acompanyarem amb
                                                                                                                                                                                                                  el tret de sortida de la Fira del
                                         Com ho podem fer
 eines utilitzen per llevar
                                                                                                                                                                                                                  Tap, servirà per explicar la
                                                               garnatxa d’Espolla. L’Entitat
                                        per recuperar la salut
                                                                                                                                                                                                                  importància del tap de suro
                                                               Gastronòmica de Cassà,
 l’escorça de l’arbre, com veuen
                                        dels nostres boscos?
                                                                                                                           >>Les reconegudes sommeliers Marta Arenas i Laura Masramon
                                       Per què utilitzem pocs
                                                                                                                                                                                                                  per tapar les ampolles de vi, de
                                                               amb l’ajuda de cuiners
 si un suro es pot pelar o no,
                                                                                                                            ens oferiran uns maridatges de vins de la DO Empordà i de caves
                                                                                                                                                                                                                  cava, de xampany, de licor... Un
 quina és la feina de cada
                                     productes fabricats amb
                                                               i cuineres locals,
 >>Per explicar i ensenyar com era antigament l’ofici de taper,
                                                                                                                            catalans amb tapes i postres elaborats pel pastisser Jordi Reverter
                                    suro –bosses, carteres,
                                                                                                                                                                                                                  tap de suro ha de complir una
 bàsicament només són necessàries dues màquines: una llescadora
                                                               aficionats a la cuina,
 un a la colla de peladors...
                                                                                                                            i el seu equip d’El Jardí. Ens explicaran i experimentarem com
 i una barrina. Després d’haver bullit el suro, amb aquestes dues
                                                                                                                                                                                                                  funció important: permetre que
                                                               seran els responsables
 I també compartirem amb
                                 bijuteria...– si el tenim tan
                                                                                                                          mariden els vins blancs i el cava amb formatges tendres, els vins
 ells l’esmorzar: ceba, bitxo,
                                                                                                                                                                                                                  el vi ‘respiri’ dins l’ampolla. La
                                 proper? El suro, a part de tapar
                                                               de preparar les cassoles
 eines es llescaven les pannes i es feien els taps. A partir d’aquí venia
                                                                                                                          negres amb pa amb tomata i llonganissa o xocolota, els vins rosats
                                 ampolles de vi o de cava, pot
                                                               que podrem tastar a base de
                                                                                                                                                                                                                  presentació anirà a càrrec del
 tomata, olives, un bon raig
 la feina de triar i classificar, una tasca molt delicada i pràcticament
                                                                                                                          amb anxoves o els vins dolços amb foie-gras o amb xocolata. La
                                                               tiquets, al pati de Can Trinxeria,
                                                                                                                                                                                      president de la DO Empordà, Xavier Albertí. Al final de l’acte hi
 reservada només a les dones. En aquesta Fira del Tap, a part de
 d’oli... i tot servit dins d’una
                                 servir per fabricar material
                                                                                                                          característica comuna d’aquests vins és que estan embotellats amb
 panna de suro.
 veure fer taps a la manera antiga, també veurem com es fa un
                                                                                                                                                                                      haurà una degustació de vins de la DO Empordà tapats amb taps
   per a la construcció, per a aïllaments o per a decoració? Podem tapar
                                                               el dissabte per sopar i el diumenge
                                                                                                                          taps elaborats al nostre territori.
   ampolles de vi amb taps trets de la mateixa finca on hi ha les vinyes?
                                                                                                                                                                                      de suro produïts a les fàbriques del voltant de les Gavarres.
 rusquer, com es capeja el suro, com es fan taps especials...
                                                               per dinar.
 [+ INFORMACIÓ I HORARIS
                                                                                                                          [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                      [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
   [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
 AL PROGRAMA]
                                                               [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
 [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
 Les Gavarres, territori surer;   ©ICSuro ©Corkland  DEBATS: LA SUREDA, LA INDÚSTRIA I EL MÓN DEL VI  ESPAI DE ‘XICS-XECS’  MARIDATGES AMB MARTA ARENAS I LAURA MASRAMON              CONFERÈNCIA INAUGURAL DE JOSEP ROCA
 Cassà, poble taper  ORGANITZACIÓ                                DIRECCIÓ TÈCNICA
 >>Amb la Fira del Tap, l’Ajuntament de Cassà de la Selva té
 el ferm propòsit de difondre, anualment, el seu ric patrimoni
 vinculat a la indústria del suro i del tap. Les suredes de les  AMB EL SUPORT DE
 Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor,
 sinó que han produït i encara produeixen, en part, la matèria
 primera per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany a les                                                             |   CASSÀ DE LA SELVA                               |   16 ·17 ·18 ·JUNY 2017                             |
 fàbriques dels pobles del voltant. Però la vida dels tapers d’abans
 no només era treballar, també hi havia temps per als tiberis  PATROCINI PRINCIPAL
 –anar a fer un xic-xec, en deien ells–, la cacera, el cantar...; per
 tot plegat va fer fortuna la dita: ‘Els tapers, una colla de vagos i
 llaminers’. Dediquem un cap de setmana a reivindicar el passat,
 el present i el futur del món surer i taper del nostre entorn, tot
 omplint-lo d’activitats que van des de la pela als debats sobre  ALTRES PATROCINIS
 el futur del sector, passant pels maridatges, la demostració de  © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI
 l’ofici tal com era antigament o els xics-xecs.
 www.firadeltap.cat  COL·LABORADORS  Mercader Cork // Museu del Suro de Palafrugell // Consorci de les Gavarres // Associació de Gestors Forestals de les Gavarres     ©ICSuro                                        ©ICSuro                 ©ICSuro
                               Plant for the Planet // PEFC // Entitat Gastronòmica de Cassà // Restaurant-Bar Centre Recreatiu // La Colla // GREC
                                                                                                                                 S  U   R  O    I  N  D   Ú  S   T  R  I  A    G  A   S  T   R  O  N   O  M   I  A
   7   8   9   10   11   12