Page 2 - Fira del Tap 2017
P. 2
DEMOSTRACIÓ DE L’ANTIC OFICI DE TAPER
PELA DEL SURO + TAST D’ESMORZAR DE PELADORS
Divendres 16 de juny > Sala Centre Recreatiu
Dissabte 17 / diumenge 18 > Plaça de la Coma i plaça del Dr. Botet
Dissabte 17 de juny / diumenge 18 de juny > Pati de Can Trinxeria
Divendres 16 de juny / dissabte 17 de juny > El Jardí
Dissabte 17 > Sala de la Coma
Dissabte 17 / diumenge 18 > Can Vilallonga
>>De Sant Joan a Sant Jaume,
>> El sommelier Josep Roca,
>>Els vells tapers de Cassà, quan anaven en colla als hostals de
>>La fira servirà de marc per posar a debat alguns aspectes de
del reconegut i premiat
les suredes de les Gavarres, de
present i de futur vinculats al sector surer i s’hi tractaran tres aspectes
muntanya a fer un tiberi o una xefla, deien que anaven a fer un
xic-xec. Per això volem recrear un espai per poder tastar els plats
concrets: la sureda, la indústria i la vinculació dels
l’Ardenya, del Montseny o de
restaurant El Celler de
l’Albera s’omplien de peladors
taps amb el món del vi. D’entrada, ja es plantegen
Can Roca, és un referent
que es cuinaven en aquells fogons populars on els tapers anaven a
mundial en el món dels vins
alguns interrogants: per què de les suredes de les
fer els xics-xecs. Tastarem: bacallà amb cigrons i ou dur, pollastre
de suro que feien temporada.
Encara en queden, però
i, a la vegada, n’és un gran
amb tripes de bacallà, peus de porc amb cargols, conill amb pebrot
Gavarres no es pot treure
divulgador. En aquesta ocasió
més suro de qualitat
i tomata, i pota i tripa de vedella. De postres, tastarem la coca del
molts menys que fa 30 o 40
del que ara en surt?
taper, creada pel pastisser local Jordi Reverter expressament per
anys. Compartirem aquesta
la seva conferència, que serà
experiència per saber quines
a aquesta Fira i l’acompanyarem amb
el tret de sortida de la Fira del
Com ho podem fer
eines utilitzen per llevar
Tap, servirà per explicar la
garnatxa d’Espolla. L’Entitat
per recuperar la salut
importància del tap de suro
Gastronòmica de Cassà,
l’escorça de l’arbre, com veuen
dels nostres boscos?
>>Les reconegudes sommeliers Marta Arenas i Laura Masramon
Per què utilitzem pocs
per tapar les ampolles de vi, de
amb l’ajuda de cuiners
si un suro es pot pelar o no,
ens oferiran uns maridatges de vins de la DO Empordà i de caves
cava, de xampany, de licor... Un
quina és la feina de cada
productes fabricats amb
i cuineres locals,
>>Per explicar i ensenyar com era antigament l’ofici de taper,
catalans amb tapes i postres elaborats pel pastisser Jordi Reverter
suro –bosses, carteres,
tap de suro ha de complir una
bàsicament només són necessàries dues màquines: una llescadora
aficionats a la cuina,
un a la colla de peladors...
i el seu equip d’El Jardí. Ens explicaran i experimentarem com
i una barrina. Després d’haver bullit el suro, amb aquestes dues
funció important: permetre que
seran els responsables
I també compartirem amb
bijuteria...– si el tenim tan
mariden els vins blancs i el cava amb formatges tendres, els vins
ells l’esmorzar: ceba, bitxo,
el vi ‘respiri’ dins l’ampolla. La
proper? El suro, a part de tapar
de preparar les cassoles
eines es llescaven les pannes i es feien els taps. A partir d’aquí venia
negres amb pa amb tomata i llonganissa o xocolota, els vins rosats
ampolles de vi o de cava, pot
que podrem tastar a base de
presentació anirà a càrrec del
tomata, olives, un bon raig
la feina de triar i classificar, una tasca molt delicada i pràcticament
amb anxoves o els vins dolços amb foie-gras o amb xocolata. La
tiquets, al pati de Can Trinxeria,
president de la DO Empordà, Xavier Albertí. Al final de l’acte hi
reservada només a les dones. En aquesta Fira del Tap, a part de
d’oli... i tot servit dins d’una
servir per fabricar material
característica comuna d’aquests vins és que estan embotellats amb
panna de suro.
veure fer taps a la manera antiga, també veurem com es fa un
haurà una degustació de vins de la DO Empordà tapats amb taps
per a la construcció, per a aïllaments o per a decoració? Podem tapar
el dissabte per sopar i el diumenge
taps elaborats al nostre territori.
ampolles de vi amb taps trets de la mateixa finca on hi ha les vinyes?
de suro produïts a les fàbriques del voltant de les Gavarres.
rusquer, com es capeja el suro, com es fan taps especials...
per dinar.
[+ INFORMACIÓ I HORARIS
[+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
[+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
[+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
AL PROGRAMA]
[+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
[+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
Les Gavarres, territori surer; ©ICSuro ©Corkland DEBATS: LA SUREDA, LA INDÚSTRIA I EL MÓN DEL VI ESPAI DE ‘XICS-XECS’ MARIDATGES AMB MARTA ARENAS I LAURA MASRAMON CONFERÈNCIA INAUGURAL DE JOSEP ROCA
Cassà, poble taper ORGANITZACIÓ DIRECCIÓ TÈCNICA
>>Amb la Fira del Tap, l’Ajuntament de Cassà de la Selva té
el ferm propòsit de difondre, anualment, el seu ric patrimoni
vinculat a la indústria del suro i del tap. Les suredes de les AMB EL SUPORT DE
Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor,
sinó que han produït i encara produeixen, en part, la matèria
primera per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany a les | CASSÀ DE LA SELVA | 16 ·17 ·18 ·JUNY 2017 |
fàbriques dels pobles del voltant. Però la vida dels tapers d’abans
no només era treballar, també hi havia temps per als tiberis PATROCINI PRINCIPAL
–anar a fer un xic-xec, en deien ells–, la cacera, el cantar...; per
tot plegat va fer fortuna la dita: ‘Els tapers, una colla de vagos i
llaminers’. Dediquem un cap de setmana a reivindicar el passat,
el present i el futur del món surer i taper del nostre entorn, tot
omplint-lo d’activitats que van des de la pela als debats sobre ALTRES PATROCINIS
el futur del sector, passant pels maridatges, la demostració de © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI
l’ofici tal com era antigament o els xics-xecs.
www.firadeltap.cat COL·LABORADORS Mercader Cork // Museu del Suro de Palafrugell // Consorci de les Gavarres // Associació de Gestors Forestals de les Gavarres ©ICSuro ©ICSuro ©ICSuro
Plant for the Planet // PEFC // Entitat Gastronòmica de Cassà // Restaurant-Bar Centre Recreatiu // La Colla // GREC
S U R O I N D Ú S T R I A G A S T R O N O M I A