Page 2 - Fira del Tap 2017
P. 2

DEMOSTRACIÓ DE L’ANTIC OFICI DE TAPER
   PELA DEL SURO + TAST D’ESMORZAR DE PELADORS
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Divendres 16 de juny > Sala Centre Recreatiu
                                                              Dissabte 17 / diumenge 18 > Plaça de la Coma i plaça del Dr. Botet
                                                                                                                                                                                    Dissabte 17 de juny / diumenge 18 de juny > Pati de Can Trinxeria
                                                                                                                                                                                                                                                Divendres 16 de juny / dissabte 17 de juny > El Jardí
                                                                                                                         Dissabte 17 > Sala de la Coma
   Dissabte 17 / diumenge 18 > Can Vilallonga
                                 >>De Sant Joan a Sant Jaume,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       >> El sommelier Josep Roca,
                                                                                                                                                                                    >>Els vells tapers de Cassà, quan anaven en colla als hostals de
                                                                                                                         >>La fira servirà de marc per posar a debat alguns aspectes de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       del reconegut i premiat
                                 les suredes de les Gavarres, de
                                                                                                                         present i de futur vinculats al sector surer i s’hi tractaran tres aspectes
                                                                                                                                                                                    muntanya a fer un tiberi o una xefla, deien que anaven a fer un
                                                                                                                                                                                    xic-xec. Per això volem recrear un espai per poder tastar els plats
                                                                                                                                       concrets: la sureda, la indústria i la vinculació dels
                                 l’Ardenya, del Montseny o de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       restaurant El Celler de
                                 l’Albera s’omplien de peladors
                                                                                                                                       taps amb el món del vi. D’entrada, ja es plantegen
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Can Roca, és un referent
                                                                                                                                                                                    que es cuinaven en aquells fogons populars on els tapers anaven a
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       mundial en el món dels vins
                                                                                                                                       alguns interrogants: per què de les suredes de les
                                                                                                                                                                                    fer els xics-xecs. Tastarem: bacallà amb cigrons i ou dur, pollastre
                                 de suro que feien temporada.
                                 Encara en queden, però
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       i, a la vegada, n’és un gran
                                                                                                                                                                                    amb tripes de bacallà, peus de porc amb cargols, conill amb pebrot
                                                                                                                                                        Gavarres no es pot treure
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       divulgador. En aquesta ocasió
                                                                                                                                                              més suro de qualitat
                                                                                                                                                                                    i tomata, i pota i tripa de vedella. De postres, tastarem la coca del
                                 molts menys que fa 30 o 40
                                                                                                                                                              del que ara en surt?
                                                                                                                                                                                    taper, creada pel pastisser local Jordi Reverter expressament per
                                 anys. Compartirem aquesta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       la seva conferència, que serà
                                 experiència per saber quines
                                                                                                                                                                                    a aquesta Fira i l’acompanyarem amb
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       el tret de sortida de la Fira del
                                                                                                                                                              Com ho podem fer
                                 eines utilitzen per llevar
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Tap, servirà per explicar la
                                                                                                                                                                                    garnatxa d’Espolla. L’Entitat
                                                                                                                                                              per recuperar la salut
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       importància del tap de suro
                                                                                                                                                                                    Gastronòmica de Cassà,
                                 l’escorça de l’arbre, com veuen
                                                                                                                                                             dels nostres boscos?
                                                                                                                                                                                                                                                >>Les reconegudes sommeliers Marta Arenas i Laura Masramon
                                                                                                                                                            Per què utilitzem pocs
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       per tapar les ampolles de vi, de
                                                                                                                                                                                    amb l’ajuda de cuiners
                                 si un suro es pot pelar o no,
                                                                                                                                                                                                                                                 ens oferiran uns maridatges de vins de la DO Empordà i de caves
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       cava, de xampany, de licor... Un
                                 quina és la feina de cada
                                                                                                                                                           productes fabricats amb
                                                                                                                                                                                    i cuineres locals,
                                                              >>Per explicar i ensenyar com era antigament l’ofici de taper,
                                                                                                                                                                                                                                                 catalans amb tapes i postres elaborats pel pastisser Jordi Reverter
                                                                                                                                                          suro –bosses, carteres,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       tap de suro ha de complir una
                                                              bàsicament només són necessàries dues màquines: una llescadora
                                                                                                                                                                                    aficionats a la cuina,
                                 un a la colla de peladors...
                                                                                                                                                                                                                                                 i el seu equip d’El Jardí. Ens explicaran i experimentarem com
                                                              i una barrina. Després d’haver bullit el suro, amb aquestes dues
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       funció important: permetre que
                                                                                                                                                                                    seran els responsables
                                 I també compartirem amb
                                                                                                                                                       bijuteria...– si el tenim tan
                                                                                                                                                                                                                                                mariden els vins blancs i el cava amb formatges tendres, els vins
                                 ells l’esmorzar: ceba, bitxo,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       el vi ‘respiri’ dins l’ampolla. La
                                                                                                                                                       proper? El suro, a part de tapar
                                                                                                                                                                                    de preparar les cassoles
                                                              eines es llescaven les pannes i es feien els taps. A partir d’aquí venia
                                                                                                                                                                                                                                                negres amb pa amb tomata i llonganissa o xocolota, els vins rosats
                                                                                                                                                       ampolles de vi o de cava, pot
                                                                                                                                                                                    que podrem tastar a base de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       presentació anirà a càrrec del
                                 tomata, olives, un bon raig
                                                              la feina de triar i classificar, una tasca molt delicada i pràcticament
                                                                                                                                                                                                                                                amb anxoves o els vins dolços amb foie-gras o amb xocolata. La
                                                                                                                                                                                    tiquets, al pati de Can Trinxeria,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           president de la DO Empordà, Xavier Albertí. Al final de l’acte hi
                                                              reservada només a les dones. En aquesta Fira del Tap, a part de
                                 d’oli... i tot servit dins d’una
                                                                                                                                                       servir per fabricar material
                                                                                                                                                                                                                                                característica comuna d’aquests vins és que estan embotellats amb
                                 panna de suro.
                                                              veure fer taps a la manera antiga, també veurem com es fa un
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           haurà una degustació de vins de la DO Empordà tapats amb taps
                                                                                                                         per a la construcció, per a aïllaments o per a decoració? Podem tapar
                                                                                                                                                                                    el dissabte per sopar i el diumenge
                                                                                                                                                                                                                                                taps elaborats al nostre territori.
                                                                                                                         ampolles de vi amb taps trets de la mateixa finca on hi ha les vinyes?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           de suro produïts a les fàbriques del voltant de les Gavarres.
                                                              rusquer, com es capeja el suro, com es fan taps especials...
                                                                                                                                                                                    per dinar.
                                 [+ INFORMACIÓ I HORARIS
                                                                                                                                                                                                                                                [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                                                                                                         [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                 AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                    [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                                              [+ INFORMACIÓ I HORARIS AL PROGRAMA]
                                                              Les Gavarres, territori surer;                            ©ICSuro ©Corkland  DEBATS: LA SUREDA, LA INDÚSTRIA I EL MÓN DEL VI  ESPAI DE ‘XICS-XECS’                                MARIDATGES AMB MARTA ARENAS I LAURA MASRAMON               CONFERÈNCIA INAUGURAL DE JOSEP ROCA
                                                              Cassà, poble taper                                                  ORGANITZACIÓ                                         DIRECCIÓ TÈCNICA
                                                              >>Amb la Fira del Tap, l’Ajuntament de Cassà de la Selva té
                                                              el ferm propòsit de difondre, anualment, el seu ric patrimoni
                                                              vinculat a la indústria del suro i del tap. Les suredes de les   AMB EL SUPORT DE
                                                              Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor,
                                                              sinó que han produït i encara produeixen, en part, la matèria
                                                              primera per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany a les                                                                                                                     |   CASSÀ DE LA SELVA                                |  16 ·17 ·18 ·JUNY 2017                              |
                                                              fàbriques dels pobles del voltant. Però la vida dels tapers d’abans
                                                              no només era treballar, també hi havia temps per als tiberis   PATROCINI PRINCIPAL
                                                              –anar a fer un xic-xec, en deien ells–, la cacera, el cantar...; per
                                                              tot plegat va fer fortuna la dita: ‘Els tapers, una colla de vagos i
                                                              llaminers’. Dediquem un cap de setmana a reivindicar el passat,
                                                              el present i el futur del món surer i taper del nostre entorn, tot
                                                              omplint-lo d’activitats que van des de la pela als debats sobre  ALTRES PATROCINIS
                                                              el futur del sector, passant pels maridatges, la demostració de  © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI
                                                              l’ofici tal com era antigament o els xics-xecs.
                                                              www.firadeltap.cat                                                COL·LABORADORS       Mercader Cork // Museu del Suro de Palafrugell // Consorci de les Gavarres // Associació de Gestors Forestals de les Gavarres          ©ICSuro                                         ©ICSuro                 ©ICSuro
                                                                                                                                                     Plant for the Planet // PEFC // Entitat Gastronòmica de Cassà // Restaurant-Bar Centre Recreatiu // La Colla // GREC
                                                                                                                                                                                                                                                      S   U  R   O   I  N   D  Ú   S  T  R   I  A   G   A  S   T  R  O   N  O   M  I  A
   1   2   3   4   5   6   7