Page 2 - Fira del Tap 2018
P. 2

Dissabte 9 / diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
   Dissabte 9 / diumenge 10 > Can Vilallonga
                                                              L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            TAST DE VINS MONOVARIETALS DE LA DO PENEDÈS
                                                                                                                         CONFERÈNCIA SOBRE LA IMPORTÀNCIA DEL TAP DE SURO
                                                                                                                                                                                    BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
                                                                                                                                                                                                                                                XIC-XEC: SOPAR DELS VELLS TAPERS
   DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
                                                                                                                                                                                                                                                I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
                                                              BARRINA, TRIAR, CLASSIFICAR, COMPTAR, ENSACAR...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            I DE LA DO EMPORDÀ AMB LAURA MASRAMON
                                                                                                                         EN EL CAVA // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
   DE L’ESMORZAR DELS PELADORS
                                                                                                                                                                                    GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
                                                                                                                                                                                                                                                >>Ara força gent, amb l’experiència de l’any passat, ja comença
                                                                                                                         >>El marc de la fira és una bona plataforma per posar a debat
                                                                                                                                                                                                           >>El primer acte popular de la Fira
                                 >>A la fira de l’any passat vam
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     4
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              3
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       2
                                 poder veure una demostració
                                                                                                                         alguns aspectes vinculats al sector del suro i del tap. Començarem
                                                                                                                                                                                                                                                a saber què és anar a fer un xic-xec. En aquesta edició repetirem
                                                                                                                                                                                                           del Tap anirà a càrrec del periodista
                                                                                                                                                                                                           i crític gastronòmic Salvador Garcia-
                                                                                                                         amb un acte que vincula comercialment, des de fa molts anys, les
                                                                                                                                                                                                                                                l’experiència i soparem –tal com feien abans els vells tapers quan
                                 de com és la pela del suro als
                                                                                                                         poblacions de Sant Sadurní d’Anoia i Cassà: el cava i el tap. Serà una
                                                                                                                                                                                                           Arbós, i de Montserrat Molla, enòloga
                                 boscos de les Gavarres i aquest
                                                                                                                                                                                                                                                                 anaven a fer una xefla als hostals de les
                                                                                                                         conferència que servirà per destacar la importància del tap de suro
                                                                                                                                                                                                           i viticultora del celler Mas Molla de
                                 any tornarem amb les destrals
                                                                                                                                                                                                                                                                    Gavarres– a base de cassoles cuinades per
                                                                                                                                                                                                                                                                      l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una
                                                                                                                         en el procés d’elaboració del cava i anirà a càrrec d’un representant
                                                                                                                                                                                                           Calonge. Ens explicaran, i posarem a
                                 i la burxa a llevar les pannes
                                                                                                                         del sector del cava; la presentació de l’acte serà de Joan Puig, director
                                                                                                                                                                                                           la pràctica, com es beu a galet o amb
                                                                                                                                                                                                                                                                       quinzena de cuiners i cuineres del
                                 del suros de Can Vilallonga.
                                                                                                                                                                                                                                                                        poble amants dels fogons. El menú
                                                                                                                                        general del Grup Oller. També hi haurà tres cara a
                                                                                                                                                                                                           porró. Tot seguit, el cuiner Pep Nogué
                                 Aquesta vegada compartirem
                                                                                                                                                                                                                                                                         que tastarem en aquesta edició serà:
                                                                                                                                          cara que serviran per posar a debat aspectes
                                                                                                                                                                                                                 ens prepararà productes
                                 l’experiència amb l’antropòleg
                                                                                                                                                                                                                                                                         pollastre amb tripes de bacallà,
                                                                                                                                                                                                                 de ‘Girona Excel·lent’ com
                                 sevillà Agustín Coca, que ens
                                                                                                                                           relacionats amb la sureda i el suro: 1. Les
                                                                                                                                                                                                                 olives farcides amb anxoves
                                                                                                                                            problemàtiques associades a la gestió de les
                                 explicarà com són les suredes
                                                                                                                                                                                                                                                                         pota i tripa de vedella, bacallà amb
                                                                                                                                             suredes catalanes, andaluses i extremenyes,
                                 extremenyes i andaluses, i
                                                                                                                                                                                                                 de l’Escala i cítrics, foie-gras
                                                                                                                                                                                                                                                                         pebrot i tomata i xai amb pèsols. De
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            >>L’Empordà és terra de garnatxes –blanca, roja i negra– en canvi
                                                                                                                                                                                                                                                                         postres: coca del taper de la fleca
                                                              >>Per explicar i ensenyar com era abans l’ofici de taper, només són
                                                                                                                                             amb Rosendo Castelló, president del
                                 quines eines fan servir allà
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            al Penedès el raïm més cultivat és el xarel·lo –blanc i vermell–.
                                                                                                                                                                                                                 semicuit amb garnatxa o figues
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            I la proposta que fem als que voleu experimentar amb vins
                                                              necessàries dues màquines: una llescadora i una barrina. Després
                                                                                                                                             Consorci Forestal Catalunya, i Agustín
                                 per a la lleva del suro... Ho
                                                                                                                                                                                                                                                                         pastisseria Néctar, acompanyada
                                                                                                                                                                                                                 amb textures de cacau. Aquests
                                                                                                                                                                                                                 plats s’acompanyaran amb vins
                                 rematarem amb un tast de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            monovarietals –elaborats amb una sola varietat de raïm– és la d’un
                                                              de bullir el suro al perol, amb aquestes dues eines es llescaven les
                                                                                                                                                                                                                                                                        amb garnatxa d’Espolla. El vi serà del
                                                                                                                                            Coca, antropòleg de la Universidad Pablo
                                                                                                                           ICSURO
                                 l’esmorzar que feien els antics
                                                              pannes i es picaven els taps. A partir d’aquí venia la feina de triar
                                                                                                                                                                                                                                                                       Celler Cooperatiu d’Espolla i el pa de
                                                                                                                                                                                                                 de quatre cellers de les Gavarres
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            tast de dos vins de la DO Empordà: Mar Endins d’Oliveda [1] i
                                                                                                                                           de Olavide de Sevilla; 2. Les característiques
                                                                                                                                                                                                                                                                      la fleca Selvana. Després del sopar ho
                                                                                                                                                                                                                 que el mateix Garcia-Arbós
                                 peladors a la sureda: ceba,
                                                              i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
                                                                                                                                          del suro català respecte del suro d’altres
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Passarell d’Empordàlia [2]; i dos més de la DO Penedès: Equilibri
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            de Can Descregut [3] i Augustus Microvinificacions xarel·lo vermell
                                                                                                                                                                                                                 ens presentarà: Eccociwine, de
                                                                                                                                        territoris, amb els empresaris tapers Enric
                                                              dones. En aquesta edició, a part de veure fer taps a la manera antiga,
                                 bitxo de Girona, tomata,
                                                                                                                                                                                                                                                                    rematarem, com l’any passat, amb l’actuació
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            de Celler Augustus [4]. Aquest tast serà conduït per la sommelier
                                                                                                                         Vigas, de Palafrugell, i Joan Costa, de Cassà; 3. La valorització de la
                                 olives negres, un bon raig
                                                                                                                                                                                                                                                                 d’Els Trefins, que ens faran gaudir amb les
                                                                                                                                                                                    Sant Martí Vell; Mas Oller, de Torrent; Celler Brugarol, de Palamós;
                                                              també veurem un rusquer, com es capeja el suro o com es fan taps
                                                                                                                                                                                    Celler Mas Molla, de Calonge. Ho rematarem amb carquinyolis de la
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            gironina Laura Masramon. La característica que relliga els quatre
                                                                                                                         sureda com a recurs turístic, amb Josep Capellà, expert en turisme
                                                              especials... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin
                                 d’oli... i tot servit dins d’una
                                                                                                                                                                                                                                                seves conegudes cançons de taverna. Aquest any, com a novetat,
                                                                                                                                                                                    fleca pastisseria Selvana de Cassà i ho farem passar amb malvasia del
                                                              al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi
                                                                                                                                                                                                                                                també hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la vetllada.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            vins que provarem és que els taps són de suro i fabricats a Cassà o a
                                                                                                                         i desenvolupament local, i Francisco Oliveira, alcalde de Coruche
                                 panna de suro. [+ INFORMACIÓ
                                                                                                                         (Portugal). [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                              haurà un lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                 AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                                                                                [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Palafrugell. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                    Mas Molla. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                              Una fira que reforça Cassà                                 Dissabte 9 > Àgora/plaça de la Coma                        Divendres 8 > Espai Tast i Àgora/plaça de la Coma           Dissabte 9 > Pati de Can Trinxeria                          Diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
                                                              com a referent del món del tap                                     ORGANITZACIÓ    >                                    DIRECCIÓ TÈCNICA    >
                                                              >>Amb la primera edició de la Fira del Tap, l’Ajuntament de
                                                              Cassà de la Selva va fer una aposta ferma i decidida per crear                 >
                                                              un marc que servís per difondre el patrimoni, la història, la vida   AMB EL SUPORT DE
                                                              social... i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de
                                                              suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai                                                                                                                                                            SUR O •         INDÚS TRIA •                 G AS TR ONOMIA
                                                              natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de
                                                              la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi,   PATROCINADORS    >
                                                              cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. Però la vida                                                                                                                       PELA DEL SURO I ESMORZAR DELS PELADORS         DEMOSTRACIÓ DE L’OFICI DE TAPER         ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS AMB SURO
                                                              dels tapers d’abans no només era treballar, també hi havia temps
                                                              per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a
                                                              les tavernes... Dediquem un cap de setmana ple d’activitats a   ALTRES PATROCINIS    >
                                                              reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer
                                                              i taper de Cassà i del nostre entorn; un sector que té l’honor,
                                                              amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o   © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI  >
                                                              taules dels restaurants més exclusius del món.                   COL·LABORADORS                                                                                                       RUTA DEL SURO TEATRALITZADA         XIC-XEC I CANÇÓ DE TAVERNA         TAST DE VINS DE LES GAVARRES I DE LES DO EMPORDÀ I PENEDÈS
                                                              www.firadeltap.cat                                                   AGRAÏMENTS    >  Entitat Gastronòmica de Cassà // La Colla // GREC // A tots els col·laboradors que de manera desinteressada participen a la Fira  CASSÀ DE LA SELVA   ©ICSuro  8·9·10 JUNY 2018         ©ICSuro   www.firadeltap.cat  ©ICSuro
                                                                                                       @firadeltap
   1   2   3   4   5   6   7