Page 2 - Fira del Tap 2018
P. 2
Dissabte 9 / diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
Dissabte 9 / diumenge 10 > Can Vilallonga
L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA
TAST DE VINS MONOVARIETALS DE LA DO PENEDÈS
CONFERÈNCIA SOBRE LA IMPORTÀNCIA DEL TAP DE SURO
BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
XIC-XEC: SOPAR DELS VELLS TAPERS
DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
BARRINA, TRIAR, CLASSIFICAR, COMPTAR, ENSACAR...
I DE LA DO EMPORDÀ AMB LAURA MASRAMON
EN EL CAVA // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
DE L’ESMORZAR DELS PELADORS
GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
>>Ara força gent, amb l’experiència de l’any passat, ja comença
>>El marc de la fira és una bona plataforma per posar a debat
>>El primer acte popular de la Fira
>>A la fira de l’any passat vam
4
3
1
2
poder veure una demostració
alguns aspectes vinculats al sector del suro i del tap. Començarem
a saber què és anar a fer un xic-xec. En aquesta edició repetirem
del Tap anirà a càrrec del periodista
i crític gastronòmic Salvador Garcia-
amb un acte que vincula comercialment, des de fa molts anys, les
l’experiència i soparem –tal com feien abans els vells tapers quan
de com és la pela del suro als
poblacions de Sant Sadurní d’Anoia i Cassà: el cava i el tap. Serà una
Arbós, i de Montserrat Molla, enòloga
boscos de les Gavarres i aquest
anaven a fer una xefla als hostals de les
conferència que servirà per destacar la importància del tap de suro
i viticultora del celler Mas Molla de
any tornarem amb les destrals
Gavarres– a base de cassoles cuinades per
l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una
en el procés d’elaboració del cava i anirà a càrrec d’un representant
Calonge. Ens explicaran, i posarem a
i la burxa a llevar les pannes
del sector del cava; la presentació de l’acte serà de Joan Puig, director
la pràctica, com es beu a galet o amb
quinzena de cuiners i cuineres del
del suros de Can Vilallonga.
poble amants dels fogons. El menú
general del Grup Oller. També hi haurà tres cara a
porró. Tot seguit, el cuiner Pep Nogué
Aquesta vegada compartirem
que tastarem en aquesta edició serà:
cara que serviran per posar a debat aspectes
ens prepararà productes
l’experiència amb l’antropòleg
pollastre amb tripes de bacallà,
de ‘Girona Excel·lent’ com
sevillà Agustín Coca, que ens
relacionats amb la sureda i el suro: 1. Les
olives farcides amb anxoves
problemàtiques associades a la gestió de les
explicarà com són les suredes
pota i tripa de vedella, bacallà amb
suredes catalanes, andaluses i extremenyes,
extremenyes i andaluses, i
de l’Escala i cítrics, foie-gras
pebrot i tomata i xai amb pèsols. De
>>L’Empordà és terra de garnatxes –blanca, roja i negra– en canvi
postres: coca del taper de la fleca
>>Per explicar i ensenyar com era abans l’ofici de taper, només són
amb Rosendo Castelló, president del
quines eines fan servir allà
al Penedès el raïm més cultivat és el xarel·lo –blanc i vermell–.
semicuit amb garnatxa o figues
I la proposta que fem als que voleu experimentar amb vins
necessàries dues màquines: una llescadora i una barrina. Després
Consorci Forestal Catalunya, i Agustín
per a la lleva del suro... Ho
pastisseria Néctar, acompanyada
amb textures de cacau. Aquests
plats s’acompanyaran amb vins
rematarem amb un tast de
monovarietals –elaborats amb una sola varietat de raïm– és la d’un
de bullir el suro al perol, amb aquestes dues eines es llescaven les
amb garnatxa d’Espolla. El vi serà del
Coca, antropòleg de la Universidad Pablo
ICSURO
l’esmorzar que feien els antics
pannes i es picaven els taps. A partir d’aquí venia la feina de triar
Celler Cooperatiu d’Espolla i el pa de
de quatre cellers de les Gavarres
tast de dos vins de la DO Empordà: Mar Endins d’Oliveda [1] i
de Olavide de Sevilla; 2. Les característiques
la fleca Selvana. Després del sopar ho
que el mateix Garcia-Arbós
peladors a la sureda: ceba,
i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
del suro català respecte del suro d’altres
Passarell d’Empordàlia [2]; i dos més de la DO Penedès: Equilibri
de Can Descregut [3] i Augustus Microvinificacions xarel·lo vermell
ens presentarà: Eccociwine, de
territoris, amb els empresaris tapers Enric
dones. En aquesta edició, a part de veure fer taps a la manera antiga,
bitxo de Girona, tomata,
rematarem, com l’any passat, amb l’actuació
de Celler Augustus [4]. Aquest tast serà conduït per la sommelier
Vigas, de Palafrugell, i Joan Costa, de Cassà; 3. La valorització de la
olives negres, un bon raig
d’Els Trefins, que ens faran gaudir amb les
Sant Martí Vell; Mas Oller, de Torrent; Celler Brugarol, de Palamós;
també veurem un rusquer, com es capeja el suro o com es fan taps
Celler Mas Molla, de Calonge. Ho rematarem amb carquinyolis de la
gironina Laura Masramon. La característica que relliga els quatre
sureda com a recurs turístic, amb Josep Capellà, expert en turisme
especials... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin
d’oli... i tot servit dins d’una
seves conegudes cançons de taverna. Aquest any, com a novetat,
fleca pastisseria Selvana de Cassà i ho farem passar amb malvasia del
al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi
també hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la vetllada.
vins que provarem és que els taps són de suro i fabricats a Cassà o a
i desenvolupament local, i Francisco Oliveira, alcalde de Coruche
panna de suro. [+ INFORMACIÓ
(Portugal). [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
haurà un lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
AL PROGRAMA]
[+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
Palafrugell. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
Mas Molla. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
Una fira que reforça Cassà Dissabte 9 > Àgora/plaça de la Coma Divendres 8 > Espai Tast i Àgora/plaça de la Coma Dissabte 9 > Pati de Can Trinxeria Diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
com a referent del món del tap ORGANITZACIÓ > DIRECCIÓ TÈCNICA >
>>Amb la primera edició de la Fira del Tap, l’Ajuntament de
Cassà de la Selva va fer una aposta ferma i decidida per crear >
un marc que servís per difondre el patrimoni, la història, la vida AMB EL SUPORT DE
social... i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de
suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai SUR O • INDÚS TRIA • G AS TR ONOMIA
natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de
la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi, PATROCINADORS >
cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. Però la vida PELA DEL SURO I ESMORZAR DELS PELADORS DEMOSTRACIÓ DE L’OFICI DE TAPER ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS AMB SURO
dels tapers d’abans no només era treballar, també hi havia temps
per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a
les tavernes... Dediquem un cap de setmana ple d’activitats a ALTRES PATROCINIS >
reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer
i taper de Cassà i del nostre entorn; un sector que té l’honor,
amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI >
taules dels restaurants més exclusius del món. COL·LABORADORS RUTA DEL SURO TEATRALITZADA XIC-XEC I CANÇÓ DE TAVERNA TAST DE VINS DE LES GAVARRES I DE LES DO EMPORDÀ I PENEDÈS
www.firadeltap.cat AGRAÏMENTS > Entitat Gastronòmica de Cassà // La Colla // GREC // A tots els col·laboradors que de manera desinteressada participen a la Fira CASSÀ DE LA SELVA ©ICSuro 8·9·10 JUNY 2018 ©ICSuro www.firadeltap.cat ©ICSuro
@firadeltap