Page 1 - Fira del Tap 2018
P. 1

Dissabte 9 / diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
 Dissabte 9 / diumenge 10 > Can Vilallonga
 L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA
                                                               TAST DE VINS MONOVARIETALS DE LA DO PENEDÈS
 CONFERÈNCIA SOBRE LA IMPORTÀNCIA DEL TAP DE SURO
 BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
   XIC-XEC: SOPAR DELS VELLS TAPERS
 DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
   I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
 BARRINA, TRIAR, CLASSIFICAR, COMPTAR, ENSACAR...
                                                               I DE LA DO EMPORDÀ AMB LAURA MASRAMON
 EN EL CAVA // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
 DE L’ESMORZAR DELS PELADORS
 GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
   >>Ara força gent, amb l’experiència de l’any passat, ja comença
 >>El marc de la fira és una bona plataforma per posar a debat
 >>El primer acte popular de la Fira
 >>A la fira de l’any passat vam
                                                                                        4
                                                                                 3
                                                                   1
                                                                          2
 poder veure una demostració
 alguns aspectes vinculats al sector del suro i del tap. Començarem
   a saber què és anar a fer un xic-xec. En aquesta edició repetirem
 del Tap anirà a càrrec del periodista
 i crític gastronòmic Salvador Garcia-
 amb un acte que vincula comercialment, des de fa molts anys, les
   l’experiència i soparem –tal com feien abans els vells tapers quan
 de com és la pela del suro als
 poblacions de Sant Sadurní d’Anoia i Cassà: el cava i el tap. Serà una
 Arbós, i de Montserrat Molla, enòloga
 boscos de les Gavarres i aquest
                    anaven a fer una xefla als hostals de les
 conferència que servirà per destacar la importància del tap de suro
 i viticultora del celler Mas Molla de
 any tornarem amb les destrals
                       Gavarres– a base de cassoles cuinades per
                         l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una
 en el procés d’elaboració del cava i anirà a càrrec d’un representant
 Calonge. Ens explicaran, i posarem a
 i la burxa a llevar les pannes
 del sector del cava; la presentació de l’acte serà de Joan Puig, director
 la pràctica, com es beu a galet o amb
                          quinzena de cuiners i cuineres del
 del suros de Can Vilallonga.
                           poble amants dels fogons. El menú
 general del Grup Oller. També hi haurà tres cara a
 porró. Tot seguit, el cuiner Pep Nogué
 Aquesta vegada compartirem
                            que tastarem en aquesta edició serà:
 cara que serviran per posar a debat aspectes
 ens prepararà productes
 l’experiència amb l’antropòleg
                            pollastre amb tripes de bacallà,
 de ‘Girona Excel·lent’ com
 sevillà Agustín Coca, que ens
 relacionats amb la sureda i el suro: 1. Les
 olives farcides amb anxoves
 problemàtiques associades a la gestió de les
 explicarà com són les suredes
                             pota i tripa de vedella, bacallà amb
 suredes catalanes, andaluses i extremenyes,
 extremenyes i andaluses, i
 de l’Escala i cítrics, foie-gras
                             pebrot i tomata i xai amb pèsols. De
                                                               >>L’Empordà és terra de garnatxes –blanca, roja i negra– en canvi
                            postres: coca del taper de la fleca
 >>Per explicar i ensenyar com era abans l’ofici de taper, només són
 amb Rosendo Castelló, president del
 quines eines fan servir allà
                                                               al Penedès el raïm més cultivat és el xarel·lo –blanc i vermell–.
 semicuit amb garnatxa o figues
                                                               I la proposta que fem als que voleu experimentar amb vins
 necessàries dues màquines: una llescadora i una barrina. Després
 Consorci Forestal Catalunya, i Agustín
 per a la lleva del suro... Ho
                            pastisseria Néctar, acompanyada
 amb textures de cacau. Aquests
 plats s’acompanyaran amb vins
 rematarem amb un tast de
                                                               monovarietals –elaborats amb una sola varietat de raïm– és la d’un
 de bullir el suro al perol, amb aquestes dues eines es llescaven les
                           amb garnatxa d’Espolla. El vi serà del
 Coca, antropòleg de la Universidad Pablo
 ICSURO
 l’esmorzar que feien els antics
 pannes i es picaven els taps. A partir d’aquí venia la feina de triar
                          Celler Cooperatiu d’Espolla i el pa de
 de quatre cellers de les Gavarres
                                                               tast de dos vins de la DO Empordà: Mar Endins d’Oliveda [1] i
 de Olavide de Sevilla; 2. Les característiques
                         la fleca Selvana. Després del sopar ho
 que el mateix Garcia-Arbós
 peladors a la sureda: ceba,
 i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
 del suro català respecte del suro d’altres
                                                               Passarell d’Empordàlia [2]; i dos més de la DO Penedès: Equilibri
                                                               de Can Descregut [3] i Augustus Microvinificacions xarel·lo vermell
 ens presentarà: Eccociwine, de
 territoris, amb els empresaris tapers Enric
 dones. En aquesta edició, a part de veure fer taps a la manera antiga,
 bitxo de Girona, tomata,
                       rematarem, com l’any passat, amb l’actuació
                                                               de Celler Augustus [4]. Aquest tast serà conduït per la sommelier
 Vigas, de Palafrugell, i Joan Costa, de Cassà; 3. La valorització de la
 olives negres, un bon raig
                    d’Els Trefins, que ens faran gaudir amb les
 Sant Martí Vell; Mas Oller, de Torrent; Celler Brugarol, de Palamós;
 també veurem un rusquer, com es capeja el suro o com es fan taps
 Celler Mas Molla, de Calonge. Ho rematarem amb carquinyolis de la
                                                               gironina Laura Masramon. La característica que relliga els quatre
 sureda com a recurs turístic, amb Josep Capellà, expert en turisme
 especials... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin
 d’oli... i tot servit dins d’una
   seves conegudes cançons de taverna. Aquest any, com a novetat,
 fleca pastisseria Selvana de Cassà i ho farem passar amb malvasia del
 al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi
   també hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la vetllada.
                                                               vins que provarem és que els taps són de suro i fabricats a Cassà o a
 i desenvolupament local, i Francisco Oliveira, alcalde de Coruche
 panna de suro. [+ INFORMACIÓ
 (Portugal). [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 haurà un lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 AL PROGRAMA]
   [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                               Palafrugell. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 Mas Molla. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 Una fira que reforça Cassà   Dissabte 9 > Àgora/plaça de la Coma  Divendres 8 > Espai Tast i Àgora/plaça de la Coma  Dissabte 9 > Pati de Can Trinxeria  Diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
 com a referent del món del tap  ORGANITZACIÓ    >  DIRECCIÓ TÈCNICA    >
 >>Amb la primera edició de la Fira del Tap, l’Ajuntament de
 Cassà de la Selva va fer una aposta ferma i decidida per crear
 un marc que servís per difondre el patrimoni, la història, la vida   AMB EL SUPORT DE     >
 social... i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de
 suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai   SUR O •   INDÚS TRIA •   G AS TR ONOMIA
 natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de
 la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi,   PATROCINADORS    >
 cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. Però la vida   PELA DEL SURO I ESMORZAR DELS PELADORS         DEMOSTRACIÓ DE L’OFICI DE TAPER         ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS AMB SURO
 dels tapers d’abans no només era treballar, també hi havia temps
 per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a
 les tavernes... Dediquem un cap de setmana ple d’activitats a   ALTRES PATROCINIS    >
 reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer
 i taper de Cassà i del nostre entorn; un sector que té l’honor,
 amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o   © GRÀFICA EL TALLER DE CAN VERGELI  >
 taules dels restaurants més exclusius del món.  COL·LABORADORS     RUTA DEL SURO TEATRALITZADA         XIC-XEC I CANÇÓ DE TAVERNA         TAST DE VINS DE LES GAVARRES I DE LES DO EMPORDÀ I PENEDÈS
 www.firadeltap.cat  AGRAÏMENTS    >  Entitat Gastronòmica de Cassà // La Colla // GREC // A tots els col·laboradors que de manera desinteressada participen a la Fira  CASSÀ DE LA SELVA   ©ICSuro  8·9·10 JUNY 2018  ©ICSuro  www.firadeltap.cat  ©ICSuro
 @firadeltap
   1   2   3   4   5   6