Page 4 - Fira del Tap 2018
P. 4
Dissabte 9 / diumenge 10 > Can Vilallonga Dissabte 9 / diumenge 10 > Àgora/plaça de la Coma
DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA
DE L’ESMORZAR DELS PELADORS BARRINA, TRIAR, CLASSIFICAR, COMPTAR, ENSACAR...
>>A la fira de l’any passat vam
poder veure una demostració
de com és la pela del suro als
boscos de les Gavarres i aquest
any tornarem amb les destrals
i la burxa a llevar les pannes
del suros de Can Vilallonga.
Aquesta vegada compartirem
l’experiència amb l’antropòleg
sevillà Agustín Coca, que ens
explicarà com són les suredes
extremenyes i andaluses, i
quines eines fan servir allà >>Per explicar i ensenyar com era abans l’ofici de taper, només són
per a la lleva del suro... Ho necessàries dues màquines: una llescadora i una barrina. Després
rematarem amb un tast de de bullir el suro al perol, amb aquestes dues eines es llescaven les
l’esmorzar que feien els antics pannes i es picaven els taps. A partir d’aquí venia la feina de triar
peladors a la sureda: ceba, i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
bitxo de Girona, tomata, dones. En aquesta edició, a part de veure fer taps a la manera antiga,
olives negres, un bon raig també veurem un rusquer, com es capeja el suro o com es fan taps
d’oli... i tot servit dins d’una especials... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin
panna de suro. [+ INFORMACIÓ al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi
AL PROGRAMA] haurà un lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]